Общо 242.6 млн. лв., или двойно повече от м.г., ще получат

...
Общо 242.6 млн. лв., или двойно повече от м.г., ще получат
Коментари Харесай

Националните програми - танци, музика и спорт за 70 000 деца

Общо 242.6 млн. лева, или двойно повече от м.г., ще получат детските градини и учебните заведения в страната чрез 21 национални стратегии. Това излиза наяве от плановете на стратегиите, които вече са пуснати за разискване. Две от стратегиите са напълно нови - за спорт и изкуства в учебно заведение и за поддръжка на просветителните посредници. Други са обогатени с още модули, а някои от миналогодишните със сходни действия са обединени. Прави усещане, че програмата за усъвършенстване на вътрешната конструкция на личния състав, по която се изплащат компенсации за пенсионирани чиновници, тази година не обира " лъвския къс " от средставата за стратегиите, както в минали години. За компенсации на към 7000 педагогичен и 2800 непедагогически експерти т.г. за планувани 69.5 млн лева, до момента в който през 2021 година парите бяха 86.5 млн.лв. Ето какво още плануват стратегиите в резюме:

 

Заедно в изкуствата и спорта

Бюджетът на тази нова национална стратегия е най-внушителен - 90 млн. лева, които ще се инвестират в личностното развиване на учениците от 1 до 12 клас посредством занимания с групови спортове и изкуства. За изкуства са планувани 48 млн. лева, за спорт - 42 млн. лева. Училища с под 400 ученици могат да аплайват с до 4 групи или тима (2 групи по изкуства и 2 за спорт), а тези с над 400 възпитаници - с до 6 групи. Самите групи може да са по музикално, танцово или театрално изкуство с по 5 до 8 участника, като ще имат до 80 часа за занимания най-малко по два образователни часа седмично. В региона на спорта групите може да са по баскетбол, волейбол или футбол. Ръководителите на групи могат да бъдат учители от самото учебно заведение в областта на музикалното, танцовото и театралното изкуство, както и външни експерти в дадената област или треньори - от МОН, МК и други

Една група по изкуства може да получи не повече от 8800 лева, а по спорт - най-много 7800 лева С отпуснатите средства ще се финанисират - театрални костюми, принадлежности, озвучителна техника, танцов под, декори и други, хонорари на учителите (18.50 лева за отработен образователен час), командировъчни на ръководителите на групи (до 800 лева на специалист), превоз, храна и застраховка при провеждане на креативните изяви на учениците и други, а в региона на спорта - екипировка на учениците, спортни уреди и принадлежности (топки, мрежи, конуси), предсъстезателни физикални медицински прегледи, хонорари на експертите и други

Всяко държавно или общинско учебно заведение може да кандидатства по програмата независимо или в партньорство с частно учебно заведение, като дейностите ще бъдат управлявани от Националния дворец на децата. Очаква се до 70 000 възпитаници да вземат участие в до 6000 групи и тимове.

 

Подкрепа на просветителните посредници и обществените служащи

Изцяло нова е и програмата за поддръжка на просветителните посредници и обществените служащи, по която са планирани 10 млн. лева С тях ще се обезпечат възнагражденията на не по-малко от 900 посредници и обществени служащи - както към този момент назначени, по този начин и нови, в учебни заведения с централизация на възпитаници от уязвими групи. Ще се финансират също действия с най-малко 50 000 родители от уязвими групи и със едва отношение към образованието. Целта е техните деца да влязат в детски градини или учебни заведения.

 

 

Иновации в деяние

Тази стратегия е разширена и допълнена, като са планирани 2.3 млн.лв. (2 млн. лева за м.г.). По нея ще се разработят методика и обучителни запаси за STEMобразование. Те ще бъдат приложени във към този момент построените STEM центрове в 263 учебни заведения в страната и в други 1980 учебни заведения, в които ще се изградят STEM центрове по Националния проект за възобновяване и резистентност. По същата стратегия учебните заведения ще обменят сполучливи новаторски практики (до 600 учебни заведения, включени в обмен), ще се закупуват материали, образователни средства и принадлежности за използване на новаторски способи на преподаване.

 

Осигуряване на модерна, сигурна и налична просветителна среда

По нея с 5.3 млн. лева (3.6 млн. лева за м.г.) ще се поддържа целодневното образование и пробната работа по естествени науки в профилираните учебни заведения. За поредна година ще се влага в уроци в музеи, визити на театрални постановки и концерти, срещи с артисти и музиканти по тематики, свързани с образователното наличие. Ще се усъвършенства библиотечната среда и ще се построяват площадки за образование по сигурност на придвижването по пътищата. Ще се основават и условия за достъп на хора с увреждания и специфични просветителни потребности, ще се покачва сигурността в учебните заведения посредством видеонаблюдение и други механически средства.

 

Заедно за всяко дете

По тази стратегия и през 2022 година ще продължи подпомагането на екипите за обсег за включване на децата и учениците в наложителна предучилищна и учебна възраст в просветителната система. За задачата са планувани 3 млн. лева, или с 400 хиляди лева повече от м.г. Ще се финансират партньорства с родителите и поддръжка за социализацията на учениците в учебно заведение.

 

Мотивирани учители и подготовка

За подготовка на учителите т.г. са планувани по-малко средства - 2.5 млн. лева при 3 млн. лева за м.г. Предвидени са 4 типа образования - на нови за системата специалисти за придобиване на подготовка " преподавател "  и подготовка за включването им в учебни заведения с дефицит на експерти (868 хил. лв.), обучения на заети в системата педагози за придобиване на спомагателна професионална подготовка " преподавател по… ", " ресурсен преподавател "  и " преподавател по вяра "  (276 000 лева.), надграждащо образование на експерти с висше обучение с подготовка " преподавател " без доскорошен професионален опит като учители (361 хил лева.) и продължаваща подготовка за учители, шефове и други педагогичен експерти (1 млн. лева.).

 

Отново дружно

За втора година посредством тази програма ще бъдат обезпечени средства за туристически пътувания за възпитаници от 1 до 11 клас за превъзмогване на отрицателните последствия от неприсъственото образование и пандемията от COVID-19. За задачата са обезпечени 22.6 млн. лева

 

Профилактика и рехабилитация на педагогическите експерти

Таз година опцията за профилактика и рехабилитация на педагогическите експерти е подсигурява с национална стратегия. По нея са планувани 400 хиляди лева. Ще се финансират дейности за ранно разкриване на заболяване, преди цялостното разрастване на клиничната симптоматика и ориентиране за ранно лечение на всички, преболедували от COVID-19 педагогичен експерти. Вторият модул ще финансира действия, отнасящи се до рехабилитация на болести по програмата на Национален осигурителен институт въз основа на открита диагноза, посочена в направление от персонален или лекуващ доктор за групи болести.

 

Бизнесът преподава

Бюджетът на тази стратегия се усилва от 300 на 400 хил лева Тя дава опция на експерти от предприятията да влизат в час, както и на учители по специфични предмети да осъвременяват подготовката си в предприятия.

 

ОЩЕ

Продължава и програмата за модернизиране на професионалното обучение посредством основаване на модерни образователни стратегии и възстановяване на материалната база (1.9 млн. лева.). По програмата за поддръжка на личностното развиване на децата и учениците (1.7 млн. лева.) ще се построяват съвременни кабинети в центровете за поддръжка на личностното развиване, където има занимания в региона на науките, технологиите, изкуствата и спорта. Ще се поддържат и астрономически обсерватории и планетариуми, както и Националният замък на децата. Ще се построяват и кабинети за терапия и рехабилитация в центровете за работа с деца със специфични потребности. В националната стратегия " Учебници, образователни комплекти и образователни пособия "  (1.5 млн. лева.) се планува създаването на пособие по български език като непознат за деца мигранти и чужденци, търсещи или получили протекция.

Остават националните стратегии " Обучение за ИТ умения и кариера " - 1 млн. лева,  " Роден език и просвета зад граница " - 2.1 млн. лева, стратегиите за националното външно оценяване (6.8 млн. лева.) и ученическите олимпиади и надпревари (4 млн. лева.), както и за детските градини (400 хиляди лева.) и информационните и информационните технологии в образованието (12.5 млн. лева.).

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР